Zen-Do

Geplaatst op

Op onze prachtige meditatiezolder vindt men een in 1973 aangelegde kopie van een Zen-tuin in Japan. Dit maakte Abdijhoeve Betlehem één van de eerste plekken in Nederland waar men ‘zen’ beoefende. Nog altijd is onze Zen-Do de meest bekende plek waarin men met deze vorm van meditatie de onverbrekelijke verbondenheid met- en betrokkenheid op de ander bewust kan worden.

“Waar ik in Zazen ben”

‘Zazen’ is Japans voor ‘zitten in zen,’ een term die verwijst naar een actieve toestand van innerlijk verstild zijn, ofwel het rusten in zich zelve en van daaruit in mededogen (leren) leven. Om zo gaandeweg het eigen alledaagse leven als een spirituele plaats te ervaren, door de opgedane rust en inkeer overal mee naartoe te nemen.

Het beoefenen van ‘Zazen’ deed men in onze Hoeve in de begindagen overigens nog boven de varkens, om de aanwezigheid van deze veelal luidruchtige onderburen te ondervangen werden de varkens doormiddel van het gebruiken van een voederbel tot stilte getraind. Inmiddels zijn de dieren vertrokken en is de stilte – zelfs zonder bel – immer aanwezig.