Faciliteiten

Geplaatst op

“Huur een plekje in de schuur”

Onze groepsaccommodatie bestaat uit twee delen; de Wagenschuur geeft ruimte aan 14 slaapvertrekken en de Hooischuur telt er 11, de Overloop die de Hooischuur met de Wagenschuur verbindt telt tevens 11 slaapvertrekken. Alle kamers zijn onder andere voorzien van een comfortabel bed en een eigen badkamer.

Wagenschuur; kamers 1 tot en met 14 Overloop; kamers 15 tot en met 25

Hooischuur; kamers 26 tot en met 36. In de Hooischuur vindt men:
zes 2-persoonskamers,
vier 1-persoonskamers

en één minder valide kamer

Dit maakt een totaal van 36 kamers die ruimte bieden aan 42 gasten die in eenvoudig comfort welkom zijn in Abdijhoeve Betlehem.

Zen-Do

Op onze prachtige meditatiezolder vindt men een in 1973 aangelegde kopie van een Zen-tuin in Japan. Dit maakte Abdijhoeve Betlehem één van de eerste plekken in Nederland waar men ‘zen’ beoefende. Nog altijd is onze Zen-Do de meest bekende plek waarin men met deze vorm van meditatie de onverbrekelijke verbondenheid met- en betrokkenheid op de ander bewust kan worden.

“Waar ik in Zazen ben”

‘Zazen’ is Japans voor ‘zitten in zen,’ een term die verwijst naar een actieve toestand van innerlijk verstild zijn, ofwel het rusten in zich zelve en van daaruit in mededogen (leren) leven. Om zo gaandeweg het eigen alledaagse leven als een spirituele plaats te ervaren, door de opgedane rust en inkeer overal mee naartoe te nemen.

Het beoefenen van ‘Zazen’ deed men in onze Hoeve in de begindagen overigens nog boven de varkens, om de aanwezigheid van deze veelal luidruchtige onderburen te ondervangen werden de varkens doormiddel van het gebruiken van een voederbel tot stilte getraind. Inmiddels zijn de dieren vertrokken en is de stilte – zelfs zonder bel – immer aanwezig.