Abdijweekenden

Geplaatst op

De kalender staat onderaan deze pagina.

Abdijweekenden

De Sint Willibrordsabdij biedt in de Abdijhoeve Bethlehem een programma aan voor meditatie, bezinning, toerusting, verdieping en studie op basis van de christelijke geloofstraditie in haar monastieke en met name benedictijnse vorm.

We baseren ons hierbij op zeer diverse uitgangspunten: mystieke teksten, Bijbelfragmenten, liturgische en monastieke praktijken, culturele vormen. Ook de werkvormen zijn divers: meditatie, voordrachten, tekstlezing, dialoog, creatieve technieken. In de Goede Week zullen we weer een Triduüm Sacrum –retraite in stilte aanbieden, voor onze oblaten en andere belangstellenden.

Zenweekenden

In het stiltecentrum gebeurt de inkeer via zen-meditatie. Zen-meditatie, op een kussentje, bankje of stoel, vormt een eenvoudige, transparante en directe vorm van inkeer, een mogelijkheid tot inwijding in het bestaansmysterie. Sinds het Vaticaans Concilie II (1962-1965) maken religieuze gebedsstromingen uit Oost en West vrijelijk kennis met elkaar waarbij ze elkaar vinden in de spirituele eenheidservaring.

Zen-boeddhisme is een stroming van het boeddhisme (India ca. 450 v. Chr.). Via India, China (3e eeuw), Japan en Korea (10e eeuw) en Amerika (20e eeuw) bereikte zen Europa waar het zich in een grote en groeiende belangstelling kan verheugen.

In zen staan ontwaken – opstaan uit het graf van onwetendheid – en leven in eenvoud en mededogen centraal. Zazen is Japans voor ‘zitten in zen’ wat verwijst naar een actieve toestand van innerlijk verstild verwijlen oftewel het rusten in zichzelve en van daaruit werkend en in mededogen (leren) leven.

Tijdens de meditatie is er de mogelijkheid van een kort persoonlijk onderhoud met de meditatiebegeleider.

De beoefening en beleving van meditatie in een groep helpt het individu om zich de onverbrekelijke verbondenheid met en betrokkenheid op de ander bewust te worden. En gaandeweg het eigen alledaagse leven als de spirituele plaats te ervaren. Zoals de mystici in Oost en West aangeven, tussen de potten en pannen of, lopende over de markt met helpende, bevrijdende handen.

In deze kalender staan alle aankomende Abdij- en Zenweekenden:

U kunt zich aanmelden dmv een email naar reserveringen-abdijhoeve @ willibrordsabdij.nl

                                                    Programma   2022

30 september – 2 oktober abdijweekend Vertrouwen bron van hoop? Door Joost Baneke

7-9 oktober abdijweekend Je innerlijke klooster door Wil Derkse

28-30 oktober zenretraite Vera Boon

4-6 november abdijweekend Sterven zonder vrees? door Joost Baneke

29 november – 4 december zenretraite abt. H. Vesseur en Vera Boon

9-11 december abdijweekend Psalm:19 adem van de geest door Wil Derkse