Begeleiders van de zenweekenden tot einde 2022

Geplaatst op

Abt Henry Vesseur is abt van de Sint Willibrordsabdij. Na zijn studie theologie gaf hij jarenlang les in liturgie en spiritualiteit. Hij is vertrouwd met de christelijke mystiek en meditatie.

Als geestelijk begeleider coacht hij mensen op hun spirituele weg. Al meerdere jaren verdiept hij zich in zen en wordt daarbij geboeid door de uitdaging van de interreligieuze dialoog tussen Oost en West die sinds het Tweede Vaticaans Concilie in de Katholieke Kerk op gang is gekomen.

Hij staat in de zentraditie zoals pater Gerard Helwig die jarenlang vorm gegeven heeft in de Sint Willibrordsabdij. pater Helwig typeerde haar graag als “christelijke zen”. Hij heeft steeds gepoogd om een verbinding te leggen tussen zen en christelijke mystiek. Juist de combinatie met de liturgie en het getijdengebed van de monniken geeft de zen hier een extra dimensie die elders niet gevonden wordt. Pater Gerard Helwig leerde zen meditatie in 1972 bij pater Lassalle en pater Lutze en leidde vanaf 1980 tot 2011 zen meditaties in de St. Willibrordsabdij, waar hij zelf als monnik tot 13 april 2012 leefde.


De spirituele weg van Vera Boon is een smal pad in een groot afwisselend landschap. Geen gebaand pad, al gaande leer ik het pad ontdekken. Bochten die het zicht ontnemen, trage beklimmingen, een vergezicht, donkere bossen, een stromend beekje.

De abdij is hierin een ankerplaats. Voor mij begon het op de zenzolder boven de koeienstal, pater G. Helwig die het weekend leidde. Bij terugkomst voelde ik me veranderd. Deze ervaring wil ik koesteren, wekelijks ga ik aan Shinto doen ( meditatie beweging en klank).

Het pad leidt me naar een opleiding tot yogadocente. Met meditatie, verdiepen in mystiek, kunst, en religie loop ik het pad verder. Leef ik meer van binnenuit in verbinding met de buitenwereld. Het stimuleert me creatief te zijn, met mensen, mogelijkheden tot stand te brengen, zoals internationale kunstprojecten. Het ondersteunt mijn missie, waarin ik ‘mensen naar zichzelf ‘to uitnodig. Door kunstonderwijs aan middelbare scholieren te geven. Ook yoga, meditatie en therapie aan volwassenen.

Mijn beeldend werk is een andere spirituele uiting: via sumi-e. De penseelstreek die met inkt wordt geschilderd vanuit de volledige innerlijke concentratie met de leegte, en de natuur als inspiratiebron.

‘Het zijn met mensen in stilte’ ervaar ik wekelijks in mijn yoga- en meditatiegroepen als waardevol, creatief en inspirerend. www.ya-yoga.org.

In het weekend krijg je verschillende vormen van meditatie aangereikt. Een ervan leidt je naar verbinding met moeder aarde, vader hemel en je hartstreek. In de zen meditatie, het waarnemen van het ademen, het ’gewaar zijn’ van wat zich in je toont. Jezelf leren accepteren en ruimte geven door los te laten. Het beter zitten wordt ondersteund met extra bewegingen. Deze zijn, eenvoudig en verruimend. Ook ga je verschillende wijzen van ademen oefenen. Tijdens de loopmeditatie buiten is er openheid naar de natuur en sta je stil bij deze verbinding vol met energie. Deze beleving verbindt je dieper met je natuurlijke zelf. Het kloosterleven met de getijden is een verrijking. Ook het stil zijn tijdens de maaltijden en in het weekend.

Je komt uiteindelijk anders thuis.

De weekenden begeleid door Vera zijn speciaal voor beginners.